Opgelet !

hyperventilatiesymptomen.nl is op zoek naar een beheerder voor ons nieuwe forum. Ben jij geïnteresseerd om vrijwillig hieraan mee te werken en heb je ervaringen m.b.t. dit onderwerp, neem dan contact met ons op!

Behandeling van hyperventilatie

Als u last heeft van hyperventilatie kunt u langs gaan bij uw huisarts. Hij of zij kan u vertellen of u werkelijk last heeft van hyperventilatie of u doorverwijzen naar een specialist. Als het duidelijk is dat uw problemen door hyperventilatie veroorzaakt worden kan uw huisarts of specialist een passende behandeling zoeken.

Bij de behandeling van hyperventilatie is het heel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Hiervoor kunt u een dagboek bijhouden. In het dagboek omschrijft u de omstandigheden waarin u een aanval krijgt. Zo kunnen situaties die hyperventilatie uitlokken en de bijbehorende verschijnselen duidelijker worden. U kunt mensen uit uw omgeving vragen om u daarbij te helpen.

Er zijn hulpmiddelen die de klachten van hyperventilatie kunnen verminderen. Ze nemen de oorzaak van hyperventilatie niet weg. Medicijnen kunnen wel de angst en spanning verminderen, maar de achterliggende problemen blijven bestaan. Bij het gebruik van medicijnen is het verstandig eerst te overleggen met uw huisarts of specialist.

Psychotherapeutische behandelingen kunnen voor sommige mensen helpen. Hulpverleners die u kunnen helpen bij de behandeling van hyperventilatie zijn fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen ook goed helpen bij hyperventilatie. U leert om onder lastige omstandigheden uw ademhaling onder controle te houden en rustig te blijven. Om niet te gaan hyperventileren is het belangrijk om via de buik te ademen. U ademt dan minder diep dan bij borstademhaling. U kunt het voelen als u uw handen net onder uw ribben op uw buik houdt. Als u goed door uw buik ademhaalt, gaat uw buik op en neer. Uw borstkas beweegt bijna niet.

Wat te doen bij een aanval van hyperventilatie?

Probeer bij een aanval van hyperventilatie niet in paniek te raken. Dit is moeilijk, vooral omdat de verschijnselen zo ernstig lijken. Om de klachten te stoppen moet u ervoor zorgen dat u weer genoeg koolstofdioxide in uw bloed heeft. Om dat te bereiken moet u langzaam en oppervlakkig ademen of uw adem lang inhouden. Op die manier ademt u minder koolstofdioxide uit.

Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk kan het zijn dat het niet lukt om rustig of langzaam te ademen. Een effectief hulpmiddel kan dan een plastic zakje zijn. Als u een aanval van hyperventilatie heeft, houdt u dit zakje voor uw mond en neus. Als u ademt komt er veel koolstofdioxide in het zakje, dat u vervolgens weer inademt. Als het koolstofdioxide niveau weer stijgt, verdwijnen de symptomen binnen enkele minuten. Een andere manier is het ademen door een stuk slang. Doordat het inademen een stuk lastiger is, kunt u niet heel snel ademhalen.

 
Copyright © 2007-2010 hyperventilatiesymptomen.nl door InternetiQ Zoekmachine Marketing